Musea Thema

Hunebedcentrum, Borger
Dit is een leuk museum. Heel geschikt voor kinderen. Je komt er alles te weten over de Hunebedden.

Gevangenismuseum, Veenhuizen
Heeft u wel eens aan de schandpaal gestaan? Een cel van binnen gezien? Op de stoel van de rechter gezeten? In het Gevangenismuseum kan het allemaal. Misdaad en straf zijn van alle tijden, maar de manier waarop we straffen is door de eeuwen heen sterk veranderd. Hier ontdekt u alles over misdaad en straf in Nederland vanaf 1600 tot en met nu. Het museum is gevestigd in een van de oude dwanggestichten die in 1823 door de Maatschappij van Weldadigheid in Veenhuizen zijn gebouwd voor bedelaars en landlopers. Veenhuizen is een bijzonder dorp met een wonderlijke geschiedenis, meer dan honderd rijksmonumenten en vijf gevangenissen die nog steeds in gebruik zijn. Er worden ook evenementen georganiseerd, zoals landlopersdag en het museum doet ook mee aan de monumentendag.

Musea Groot

Drents Museum, Assen (35 autominuten)
Kijk op de website voor actuele tentoonstelling. Vanaf 22 mei is er voor kinderen: Codename: Energy is de opvolger van het Kindermuseum Boordevol Energie. Codename: Energy is dé plek in Nederland waar alles draait om energie. Samen met de onderzoekers Genieke Sterk (Ilse Warringa) en Storm Roosting (Sergio IJssel) duiken de bezoekers in de wereld van energie. Wat is energie, hoe gingen onze voorouders hiermee om en hoe kunnen we er in de toekomst bewuster mee omgaan? Codename: Energy is een energiek avontuur voor jong en oud en mogelijk gemaakt door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM).

Musea Regionaal

Museum Staphorst (25 autominuten)
Staphorst, de gemeente met haar vele gezichten, spreekt tot de verbeelding. De lange lintbebouwing met haar kleurrijke boerderijen, de klederdracht, die nog steeds volop gedragen wordt, en de vele tradities en gewoonten, maakt Staphorst tot een unieke gemeente.
Het museum biedt u volop de gelegenheid om het cultuurrijke heden en verleden van Staphorst te ontdekken.
Museum Staphorst is gevestigd in een traditioneel gebouwde boerderij, die op een typisch Staphorster manier is ingericht. Het woongedeelte bevindt zich nog in oude staat en in het gedeelte dat vroeger de stal was, vindt u een (wisselende) expositie waar streekdracht, sieraden en volkskunst tentoongesteld worden.